Villanyszerelés

Villanyszerelés

A bojlercsere esetén gyakran találkozunk igen régi villanyhálózatokkal, lakás elosztó táblákkal.

Bojlercsere Az új szabványok sok mindent előírnak, de régi épületeknél ezek a feltételek már nincsenek meg. A lakás elosztótábla és a mérő között a bejövő vezeték átmérője sokszor nem megfelelő. Sőt a mérőn lévő automata értéke sem biztos hogy elég a plusz bojler működéséhez.

Ezért össze kell adni a lakásban lévő elektromos nagyfogyasztókat, hozzáadni a bojler áramfelvételét, hogy egyáltalán beköthető-e a bojler. Valószínű hogy meg lehet oldani, de több elektromos berendezést nem lehet egyszerre működtetni. Ekkor előbb-utóbb hálózatfejlesztésre lesz szükség.

Régi lakásoknál szinte minden esetben szükség van elosztó tábla cserére. Már csak az miatt is mert a fi relé (áramvédő kapcsoló) nem fér be. A FI relét ha gázbojler volt, be kell építeni a biztonság miatt, mert a bojler általában a kád környékére, vagy fölé kerül.

A bojler és az elosztótábla közötti szakaszt megszakítás nélkül megfelelő átmérőjű vezetékkel kell megoldani. Ezt célszerű falon kívüli kábelcsatornában elvezetni. A bojler elektromos bekötésének a lehetősége típusonként változó. Vannak gyári villásdugóval szerelt, és helyben bekötendő bojlerek. Ezeket a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján kötjük be. Röviden ennyit kell tudni a bojlerekkel való villanyszerelésről. De mivel szinte minden eset más, ezért a helyszíni felmérés során még minden itt nem leírt kérdést is átbeszélünk.

Borbély János 06308260130